
Verhaal uit de Praktijk | Dennis Bijkerk
Dennis, collega van de Lea Dasbergschool
Dennis is een mensenmens. Hij ziet, hij luistert, hij voelt wat er speelt. Dat helpt hem in zijn werk als leerkracht van groep 8 van de Lea Dasbergschool. Hij neemt ons op sleeptouw in zijn klas, zijn team, zijn school.
Hoe ben je bij de Lea Dasbergschool en Flores terechtgekomen?
Sinds vijf jaar werk ik bij de Lea Dasbergschool. Daarvoor werkte ik bij de Hugo de Grootschool (ook van Flores). Daarvoor lange tijd in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) cluster 4 bij De Vaart in Oosterbeek (van De Onderwijsspecialisten). Ze heetten destijds De Radar Oosterbeek. En weer daarvoor werkte ik vijf jaar bij De Witte School. Die heet nu BS De Witte Vlinder (Flores).
Voordat ik het onderwijs in rolde heb ik de CIOS in Arnhem gedaan. Ik startte als klassenassistent en heb me toen doorontwikkeld naar leerkracht. Ik raakte verknocht aan de toffe kinderen in het speciaal onderwijs. Het vraagt pedagogisch veel van een leerkracht.
Op welke plek werk je bij de Lea Dasbergschool?
Vrijwel alle jaren groep 8. Ook nu groep 8, de Astronauten. Vorig jaar maakte ik een uitstapje naar groep 7 en ben met ze meegegaan naar groep 8. Hier ben ik in balans en op mijn plek.
Dennis en zijn groep 8
Hoe kenmerkt de Lea Dasbergschool zich? Wat zijn de speerpunten?
We hebben een nieuwe visie en een nieuw jaarplan voor het komende schooljaar ontwikkeld.
De Lea is een school met een duidelijke structuur. Kinderen met een gelijke aanleg verdienen gelijke kansen. We hebben hoge verwachtingen van onze leerlingen en stellen ambitieuze doelen. We focussen op basisvaardigheden en bieden een breed onderwijsaanbod. De Lea zoekt daarbij naar samenhang tussen de vakken. Alleen zo kunnen onze kinderen zich ontwikkelen in een breed creatief aanbod waarbij de basisvaardigheden geborgd zijn.
Wij zijn gecertificeerd ‘Gezonde School’ en ‘Vreedzame School’.
Hoe vertaal jij die visie naar jouw groep?
We zijn ook een vreedzame school. Dat pedagogische, de gedragscomponent daarin, vind ik heel belangrijk. Naast de didactiek die je in de klas toepast natuurlijk.
Maar goed, ik heb enkele opleidingen gedaan voor systemisch werken in de klas, groepsgeluk en gedragsspecialist. Daar ligt echt een passie van me. Belangrijk is om een goede balans te vinden in de groep. Aan het begin van het schooljaar maar ook daarna. Dat doe ik vooral met twee hulpmiddelen: de gevoelsverkenner en het gedachtenoverzicht. Bij de gevoelsverkenner bespreken we welke emoties er voorbij komen in een bepaalde situatie. Zo herkent het kind - de kinderen waar ze staan in een situatie en hoe het anders kan. Bij een gedachtenoverzicht maken kinderen hun hoofd leeg door hun gedachten op te schrijven. Mijn overtuiging is dat je pas dan optimaal presteert en leert. Het hoort thuis bij burgerschapsonderwijs. Is er begrip en balans, voel je je veilig? Dan zie je ook hogere resultaten.
de gevoelsverkenner en het gedachtenoverzicht
Zo’n gedachtenoverzicht hebben we ook wel eens met het team gedaan.
Volgend schooljaar gaan we aan de slag met de Transformatieve School van Iliass El Hadioui. Daar verheug ik me op.
Opbrengstgericht
We analyseren alle toetsen, presenteren we aan team. waar zitten hiaten, successen. cool en confronterend. feedback van collega’s; dan zie je verbetering door interventie. met de bouw, of hele team, of expertise. reflecteren op eigen gedrag en dat van collega’s.
Gezonde school
We hebben schoolfruit, delen water uit, doen mee aan de waterchallenge. Natuurlijk sporten we veel. Er zijn sportdagen, maar we promoten gezond eten en doen gezonde suggesties. Een snoepje op zijn tijd mag, maar beweeg dan als tegenhanger. Zorg voor gezonde traktaties. En leerkrachten geven het goede voorbeeld. In maart deden we een Afvalestafette. De Lea Dasbergschool heeft een schoolmoestuin. En op 11 juni was er de Natuurdag. Zo gingen we met groep 7 en 8 naar Meinerswijk. De andere groepen hadden ook lessen in de natuur.
Duurzaamheid
We scheiden afval. En hebben stroomstoppertjes voor energiebesparing. We hebben geen tl maar led lampen laten installeren (de kosten van deze verlichting konden we in 2 jaar terugverdienen). In de pauzes doen kinderen de lampen uit en we doen mee aan een gemeentelijk project rondom afval scheiden. Leerlingen van de school hebben een rol hierin. We hopen dat de school zo een leerplaats kan worden op het gebied van duurzaamheid. Door al dit soort acties zijn we duurzaam bezig en hebben we knap veel bespaard. Deze besparing kunnen we dan weer inzetten voor verduurzaming (we hebben er een watertappunt van kunnen realiseren). Directeur Rob Lingier is de motor hier achter. Hij vogelt altijd uit wat er anders en beter kan op het gebied van duurzaamheid.
Wat is het geheim van team Lea?
Team Lea bestaat uit professionals met mensen die staan voor goed onderwijs. Het team kan goed organiseren en helpt elkaar. Bij problemen gaan we voor de oplossing die bij ons past.
Het team kenmerkt zich door verbinders. En we gunnen elkaar dingen en zijn blij voor elkaar als dingen goed gaan. We kunnen rustig zijn, maar snel schakelen en lekker lachen met elkaar.
Wat is jouw rol daarin? Wat spreekt jou het meeste aan?
Altijd fijn om te verbinden met de ander. Mijn succes is ons succes. We doen het samen.
Welke boodschap wil je meegeven aan collega’s?
Vergeet nooit welke impact je hebt. Hoe je naar een kind kijkt, hoe je met het kind praat, hoe je het kind behandelt. Je hebt enorm veel invloed (in positieve zin). Zie je leerling. Zie het potentieel. Je kunt het verschil maken door vriendelijk en duidelijk te zijn.
Wie is je motto?
Omarm het leven. Geniet nu. Wees dankbaar.
#verhaaluitdepraktijk #dennis_bijkerk #leadasbergschool #duurzaam #gezond #vreedzaam