
Verhaal uit de Praktijk | Hasbia Ouali
Hasbia, collega van St. Pas bij MFC de Spil en MFC Presikhaven vertelt
Wie haar ontmoet, kent haar voortaan. Hasbia laat een frisse, kundige en onuitwisbare indruk achter.Hasbia Ouali werkt als intermediair voor St PAS. Op maandag bij de partners van MFC Presikhaven (KC de Werf (Flores), Bibliotheek Rozet, sociaal wijkteam, JC Push, team leefomgeving, Rijnstad en politiepost).
Op donderdag bij partners in MFC De Spil (De Monchyschool (Flores), Pastoor van Arsschool (Delta) en Kinderopvang De Klimop (SKAR), Rijnstad, PSZ De Vrolijke Ark, logopedie Ploumen). Op vrijdag werkt Hasbia als brugfunctionaris op De Monchyschool.
Hoe ben je bij stichting PAS en Flores terechtgekomen?
Aanvankelijk kwam ik als moeder met mijn kinderen mee die bij MFC De Spil naar school gaan. Dus vier jaar geleden als vrijwilliger. In 2021, in coronatijd, was er behoefte om de inspanningen te versnellen, te formaliseren en verder te professionaliseren. Dat zorgde ervoor dat ik drie jaar geleden in dienst kwam bij stichting PAS.
Ik ben geboren, opgegroeid en geworteld in Malburgen West, de wijk waar De Spil is gevestigd. Het is een mooie wijk, waar veel gebeurt en er veel werk is om de kinderen de beste kansen te geven.
Wat deed je hiervoor?
Als opleiding heb ik sociaal juridische dienstverlening gedaan.
Hiervoor werkte ik bij een klantcontactcentrum om de medewerkers te trainen in communicatieve vaardigheden. Toch miste ik het onderwijs, de zorg en het welzijn.
Intermediair
Vanuit mijn rol als intermediair benaderen de samenwerkingspartners in de multifunctionele centra en schoolbesturen mij. In de praktijk voer ik veel oudergesprekken, geplande en ongeplande. Zo zetten we ouders in hun kracht en ondersteunen we hen bij opvoedings- en scholingsvragen. We gaan met ze in gesprek om het beste uit elk kind te halen en hebben daarbij hoge verwachtingen. De jongste kinderen zien we al rond hun tweede levensjaar.
Verbinder
Mijn rol is die van verbinder. In Arnhem zie je zoveel goede dingen gebeuren. De kunst is om deze goede dingen en organisaties samen te brengen. Samen staan we sterker. Laten we kritisch zijn op wat werkt en wat niet werkt en niet langs elkaar heen werken. Dat betekent evalueren, aanpassen en loslaten als iets niet werkt.
Kansen
Iedereen heeft recht op dezelfde kansen. Die kansen mag niemand je afnemen. Ik weet wat het is om niet alle kansen te krijgen. En te knokken om verder te komen. Grenzen op te zoeken. Vallen en weer opstaan.
Daarbij hoort ook ‘het goede voorbeeld’ geven en daarmee ‘voorleven’. Als hulpverlener, leerkracht, als ouder. Laten we niet naast elkaar, maar met elkaar leven.
Ambitie en armoede
Het ideale plaatje is dat onze leerlingen zich geheel kunnen focussen op onderwijs, zonder last te hebben van allerlei randzaken. Zo proberen we achtstegroepers te helpen met de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld om op een laptop te werken die ze krijgen via Stichting Leergeld.
Je ziet de armoede toenemen. De ‘middenklasse’ krijgt het inmiddels ook steeds moeilijker want de buffer is leeg. Het probleem met deze groep is dat ze vaak eerder niet te maken kregen met armoede. En dat ze niet weten hoe om te gaan met die armoede. Er ontbreekt kennis en er is veel schaamte.
Wie is je grote voorbeeld?
Zonder enige twijfel, mijn vader. Hij leerde me dat ik er mag zijn, dat ik van betekenis ben voor mijn omgeving. Dat ik hierdoor andere kinderen en volwassenen laat zien dat er volop kansen zijn. Maar dat je die wel moet aangrijpen. Zorg ervoor dat een kind zichzelf nooit onderschat. Laat het groeien.
#verhaaluitdepraktijk #intermediar #brugfunctionaris #stichtingpas #hasbia #mfcdespil #mfcpresikhaven #demonchyschool #floresonderwijs